Success
Fail
logo
Loading...

My Cart

Clear All×
Checkout

THUNDER MATCH CUSTOMER PRIVACY NOTICE

In accordance with the Personal Data Protection Act 2010 ("the Act") and its subsidiary legislations, this Thunder Match Customer Privacy Notice (“Notice”) is issued to all our valued customers, prospective customers, users of our digital application, visitors of our website(s) and visitors of retail outlets. This Notice specifies the Personal Data we collect and for which purpose, how we collect your Personal Data, to whom we disclose your Personal Data, as well as your rights with regards to your Personal Data.

For the purposes of this Notice:

(a)      Thunder Match”, “we”, “our” or “us” refers to Thunder Match Technology Sdn Bhd (541512-U), its subsidiary(ies), and its associated company(ies);

(b)      You” or “your” refers to our valued customers, prospective customers, users of our digital application, visitors of our website(s) and retail outlets;

(c)      Personal Data” or “data” refers to any information that relates directly or indirectly to an individual, who is identified or identifiable from that information, as laid out in the Act. 

1.        Description of Personal Data

1.1      We may collect the following Personal Data from you:

No.

Categories of Data

Examples

1.     

Personal identification and contact information

Name, birth date, title, gender, birth, nationality, identification number including passport, email address, phone number, mobile number, alternative phone number, home address, and emergency contact information.

2.     

Creation of account and login information

Login details (including password) and other information used to access or secure our website, digital application, or system.

3.     

Network traffic and any other related data

 

IP address, cookies, web beacons, identification numbers, location data, online identifiers, device identification details, and language settings.

 

4.     

Payment information

Debit or credit card information, bank account details, billing address and payment history.

5.     

Data obtained from internal and external communications

 

Emails, records of communication through bots, messaging tools and/or other mobile communications including specified queue number, product code and reference number of our customer relations and queries form. 

6.     

Marketing information

Preferences in receiving information from and interacting in connection with our services or products, such as whether you would like to subscribe to Thunder Match’s email newsletters.

 

7.     

Security Information

Images captured by our closed-circuit televisions (CCTV) footage when you visit our retail outlets, branches or offices, information recorded by our reception when you visit our retail outlets, branches or offices, or any other information required for our security measures.

8.     

Usage data or information

Your usage of our services or products, and any data that you provide us or authorize through the services or products.

9.     

Any other data you shared with us

 

Testimony or feedback, opinions, reviews, comments, any information you may share with us on our social media platform, internal communication platforms, websites or our digital application(s).

 

2.        Sources

2.1      We may collect your data directly from you when:

(a)      you create an account, register with us and/or submit any form to benefit from our services or products including registration forms, application forms, contest forms, participation forms, products services forms or customer checklists, signing up forms and other forms, either in electronic or physical form, in relation to TMT by Thunder Match, Thunder by Thunder Match, Customer Information Card, TMT membership form;

(b)      you disclose your Personal Data through any form of communication such as face-to-face meetings, email messages, or telephone conversations with our team;

(c)      you volunteer and consent to participate in any research conducted by us;

(d)      you sign up for our marketing and promotional communications and/or any initiatives;

(e)      you provide your testimony or feedback, comments, questions, ratings and reviews on our website, social media or to our customer service officers;

(f)       you interact or communicate with us via our websites or on social media channels, pages, promotions and/or blogs;

(g)      you contact us and/or enter into an agreement with us;

(h)      you provide us with your name cards or business cards; and/or 

(i)       you provide us with any identity materials and/or business directory and listing that you have subscribed to;

(j)       you make available your Personal Data to us for any other reason in connection with your relationship with us through the course of provision of services or products by us.

2.2      We may also collect your data indirectly through other sources such as:

(a)      when we seek and receive your data in connection with your relationship with us (including for our products and services);

(b)      if you act as an intermediary or are supplying us with information regarding a third-party/other individual (such as a relative or family member, friend, a colleague, an employee etc.). You undertake that you have obtained all necessary consents from such third-party/other individual for processing of their Personal Data by us; and/or

(c)      any other information which we may lawfully collect from other sources in connection with your relationship with us.

2.3      Personal Data of Minors 

Our website is not designed or intended for use by children under the age of 18. We do not knowingly collect any Personal Data on this website from anyone under the age of 18 without the prior consent of a parent or guardian. Such parent or guardian may have the right, upon request, to view the information provided by the child and require that it be deleted. Further, all minors should seek their parent’s or guardian’s permission prior to using or disclosing any Personal Data on our website. 

3.        Purposes

3.1      We may use your personal data for one or more of the following purposes (“Purposes”):-

No.

Purposes

Details

1.     

Provision of products and services

Your data may be used to:

·       conclude and execute the agreement in relation to your purchase our products and/or delivery of our services, whether present or future, including maintaining your TMT by Thunder Match membership account with us, verifying your identity as our customer, processing your request for the repair and support services, and delivery of our products to you; 

·       communicate with you and deliver information including, e-mail, telephone call, text message, online social media and other telecommunication means in relation to our products and services, or in response to your feedback and enquiries to our products and services;

·       process your payments under the agreement, including collection of outstanding payments from you; 

·       delivery of any form, notice or other documents to you; 

·       conduct customer relationship management procedures or activities as we deem fit and necessary; 

·       as and when necessary, perform our obligations incidental or ancillary or in furtherance to the purchase of our products and/or delivery of our services.

 

2.     

Internal record and marketing  

Your data may be used for: 

·       business process execution and internal management and control;

·       direct marketing or marketing purposes for our products and services whether present or future, including issuance of vouchers, schemes, and/or programs which are beneficial to you where the list of third parties we disclose your Personal Data to for the purposes of direct marketing will be made available to you upon request;; 

·       internal record keeping, including for the purpose of administration, auditing, data analysis, research, benchmarking and/or statistical analysis; 

·       processing of your application, requests, enquiries, and/or participation, in any of our, activities, contests whether online or offline, deals, events, marketing campaign, promotions, polls, surveys, training programs; 

·       verification of your identity as winner of our contests or deals; 

·       processing of your registration of interest in engaging our services; 

·       management of investor relations;

·       external communications, interactions with authorised service providers;

·       government and legal affairs;

·       alliances, ventures, mergers, acquisitions, and divestitures;

·       intellectual property and standards management;

·       any other activity related or incidental to the Purposes set out above.

3.     

Fraud prevention and security

Your data may be used to:

·       verify your identity when you request access to your account and for general account management purposes;

·       protect and prevent your account from unauthorized access, fraud, misuse, or damage to our services;

·       prevent illegal activities, suspected fraud, and potential threats to our services or products;

·       to protect our and/or your data in relation to life, death and/or security, which may be deemed as our and/or your vital interests; and/or

·       detect and stop cyber security threats to our internal systems and services.

 

4.     

Compliance purposes and other related purposes

Your data may be used:

·       for the prevention, hindrance and/or reporting of any crime including to fraud, bribery and/or money laundering; 

·       to investigate and resolve any issues or disputes you have with us, including to defend claims made against, or otherwise involving us;

·       for the administration of justice;

·       for the exercise of any functions required or permitted by or under any law, regulations, guidelines and/or relevant regulatory authorities; and/or

·       to fulfil any other related or incidental purpose in order to operate, maintain and better manage the provision of our websites, digital application, products and/or services to you;

·       for disclosure under the requirements of any applicable laws, regulations, directions, court orders, orders, by-laws, guidelines, circulars, codes applicable to us or any subsidiary, associated, related companies of Thunder Match.  

 


4.        Supply of Personal Data

4.1      You are obligated to supply Personal Data to us that is correct, up-to-date and accurate. Your supply of Personal Data to us and our processing of your Personal Data is critical and compulsory in order for us to carry out our contractual obligations. If you fail to supply us with the required information or Personal Data or if the Personal Data is insufficient or not satisfactory to us, we may not be able to carry out our contractual obligations or our inability to supply and/or our products and services to you. All relationships created or to be created between us shall then be terminated and ceased to be in effect immediately.

4.2      In the event that you choose to withhold, withdraw or limit consent for us to process your Personal Data, we may not be able to continue our commercial relationship with you and/or we reserve the right to reject your application to be our customer, and your access to our website or digital application may be denied.

4.3      Where we are required to obtain your information which qualifies as Sensitive Personal Data, we will obtain your prior consent, except where the collection of such data is necessary to the extent permitted by law.

5.        Class of Third Parties

5.1      We may disclose your Personal Data to the following third parties for the Purposes specified in Item 3 of this Notice:

(a)      our associated, subsidiary, related companies of Thunder Match;

(b)      our outsourced third-party service providers or product providers as we deem necessary or appropriate including outsourced data processing company, direct marketing service provider, logistics service providers, web developer where the  list of third parties we disclose your Personal Data is available from us upon request;

(c)      our business partners including business affiliates or merchant that provide or deal in general with our services or products in connection with our services and  products;

(d)      our marketing and advertising partners to provide you with more tailored content and better services;

(e)      our auditors, business consultants, accountants, lawyers or other professional advisers and/or consultants as we deem necessary and appropriate;

(f)       any other party if it is reasonable for the purpose of protecting us against fraud, defending our rights or property, or to protect the interests of our customers;

(g)      any person to whom we are compelled to or required under law or in response to a local or state or federal authority, industry regulator, enforcement agency,  statutory authority, court of laws, tribunal, arbitration centre, commission or council or association legally authorized by law;

(h)      other organisations: If our company is reorganised or sold to another organisation, we will provide your information to that organisation.

5.2      In sharing your Personal Data, we will take steps to ensure that the recipient will protect your privacy and process your Personal Data in accordance with applicable law and this Notice.

6.        International Data Transfer

6.1      We may transfer your Personal Data to (or accessed by) our affiliates and authorised external parties from various countries around the world in order for us fulfil the Purposes described in Item 3 of this Notice, which may have data protection related laws and rules that are different from those of Malaysia where you consent to said transfer.

6.2      Where your Personal Data has been transferred to any subsidiary, affiliate, or associated company of Thunder Match and/or to third parties located outside of Malaysia, we will use reasonable effort to ensure that the parties receiving this information will have or put in place organizational, contractual and legal measures and with adequate levels of protection implemented as well as compliance with any additional local legal requirements to safeguard your Personal Data.

7.        Retention of Personal Data

7.1      Your data will be retained only for as long as the information is necessary for the purposes to which it was collected and processed, or to comply with any legal, regulatory or internal procedures of Thunder Match. We will take all reasonable steps to ensure that all Personal Data is permanently destroyed or permanently deleted if it is no longer required for the Purpose for which it was collected and processed.

8.        Data Security

8.1      To ensure security of your Personal Data, we take appropriate measures to protect the confidentiality and security of your Personal Data. Additionally, we have implemented physical, technical and organisational measures to prevent risks such as destruction, loss, misuse, alteration, and unauthorised disclosure of or access to your Personal Data, subject to the cost of implementation and the nature of data/information to be protected.

8.2      If you have any reason to believe that your interaction with us is no longer secure, please contact through the details provided under Item 11 below.

9.        Your Rights

9.1      With respect to the processing of your Personal Data, you are afforded the rights to:

(a)      Request access to Personal Data 
Subject to our rights of refusal under the Act, you are entitled to request access to your Personal Data that is processed by us with reasonable notice by contacting us.

(b)      Request correction of Personal Data 
Subject to our rights of refusal under the Act, you are entitled to request the correction of your Personal Data that is held by that is inaccurate, incomplete or out-of-date with reasonable notice by contacting us.

(c)      Limit or withdraw your consent for the processing of your Personal Data 
You are entitled to limit our processing of your Personal Data by expressly withdrawing in full your consent given previously including for us to send any advertising and marketing materials or for direct marketing purposes subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and within a reasonable time period.

9.2      In the event you withdraw your consent for direct marketing, we will stop processing your Personal Data for direct marketing purposes, however we may still send you non-marketing and promotional communications that relate to the products and/or services which you subscribed for.

9.3      To exercise your rights, please contact us via the contact details provided below in Item 11.

10.     Updates to the Privacy Notice

10.1    We reserve the right to amend, modify, vary or update this Notice, at our sole discretion from time to time, as and when the need arises. Any changes will be published on our website where it is your sole responsibility to continuously check for updates. Your continued use of our services indicates your acknowledgement and acceptance of the updated Notice.

11.     Contact Information

11.1    If you would like to know more about our processing of your Personal Data, you may contact the following relevant department:
Designation: Customer Service Department
Telephone No: (+603) 2022 5532
Email Address: [email protected]
Postal Address: H-G-5 & H-G-6, Connaught Avenue, No. 38, Jalan 9, Taman Bukit Cheras, 56000 Kuala Lumpur

12.     Version info

12.1    This notice was published and last updated on 17 MAY 2023

13.     Language

13.1    In accordance with the requirement of Malaysian data protection and privacy law, this Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

NOTIS PRIVASI PELANGGAN THUNDER MATCH

Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”) dan perundangan-perundangan subsidiarinya, Notis Privasi Pelanggan Thunder Match ("Notis") ini dikeluarkan kepada semua pelanggan kami yang dihargai, pelanggan berpotensi, pengguna aplikasi digital kami, pengunjung laman web kami, dan pengunjung kedai-kedai kami. Notis ini menentukan Data Peribadi yang kami kumpulkan dan untuk tujuan apa, bagaimana kami mengumpulkan Data Peribadi anda, kepada siapa kami mendedahkan Data Peribadi anda, serta hak-hak anda berkaitan dengan Data Peribadi anda.

Bagi tujuan Notis ini:


(a)      Thunder Match”, "kita", atau "kami" merujuk kepada Thunder Match Technology Sdn Bhd (541512-U), mana-mana subsidiari-subsiriari dan syarikat -syarikat yang berkaitan dengannya;  

(b)      "Anda" atau “awal” merujuk kepada pelanggan kami yang dihargai, pelanggan berpotensi, pengguna aplikasi digital kami, pengunjung laman web kami, dan kedai-kedai runcit kami;

(c)      "Data Peribadi" atau "data" merujuk kepada mana-mana maklumat yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan individu, yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti dari maklumat tersebut, seperti yang dinyatakan dalam Akta tersebut.


 

1.        Penerangan Mengenai Data Peribadi

1.1      Kami mungkin mengumpul Data Peribadi berikut daripada anda:

No.

Kategori Data

Contoh

1.     

Maklumat pengenalan diri dan perhubungan peribadi

Nama, tarikh lahir, gelaran, jantina, tempat lahir, kewarganegaraan, nombor kad pengenalan termasuk pasport, alamat e-mel, nombor telefon, nombor telefon bimbit, nombor telefon alternatif, alamat rumah, dan maklumat perhubungan kecemasan.

2.     

Penciptaan akaun dan maklumat log masuk

Butiran log masuk (termasuk kata laluan) dan maklumat lain yang digunakan untuk mengakses atau melindungi laman web, aplikasi digital, atau sistem kami.

3.     

Trafik rangkaian dan sebarang data berkaitan

Alamat Protokol Internet (IP), kuki (cookies), suar web (web beacon), nombor pengenalan, data lokasi, pengenal peranti, dan tetapan bahasa.

4.     

Maklumat pembayaran

Butiran kad debit atau kredit, butiran akaun bank, alamat bil dan sejarah pembayaran.

5.     

Data yang diperoleh daripada komunikasi dalaman dan luaran

E-mel, rekod komunikasi melalui bot, alat penghantaran mesej, dan/atau komunikasi mudah alih lain termasuk nombor giliran yang ditentukan, kod produk, dan nombor rujukan borang hubungan dan pertanyaan pelanggan kami.

6.     

Maklumat pemasaran

Keutamaan menerima maklumat daripada dan berinteraksi dengan perkhidmatan atau produk kami, seperti sama ada anda ingin melanggan ke buletin e-mel Thunder Match.

7.     

Maklumat keselamatan

Imej yang dirakam oleh kamera litar tertutup (CCTV) kami apabila anda melawat kedai runcit, cawangan, atau pejabat kami, maklumat yang direkodkan oleh penyambut tetamu kami apabila anda melawat kedai runcit, cawangan, atau pejabat kami, atau sebarang maklumat lain yang diperlukan untuk langkah-langkah keselamatan kami.

 

8.     

Data atau maklumat penggunaan

Penggunaan perkhidmatan atau produk kami, dan sebarang data yang anda memberi kepada kami atau yang diberi kuasa kepara kami melalui perkhidmatan atau produk.

9.     

Sebarang data lain yang anda berkongsi dengan kami

Testimoni atau maklum balas, pendapat, ulasan, komen, sebarang maklumat yang anda mungkin kongsi dengan kami di platform media sosial kami, platform komunikasi dalaman, laman web atau aplikasi digital kami.

 

2.        Sumber

2.1      Kami mungkin mengumpul data anda secara langsung daripada anda apabila: 

(a)      anda mencipta akaun, mendaftar dengan kami, dan/atau mengemukakan sebarang borang untuk mendapatkan manfaat daripada perkhidmatan atau produk kami, termasuk borang pendaftaran, borang permohonan, borang pertandingan, borang penyertaan, borang perkhidmatan produk atau senarai semakan pelanggan, dan boring-borang lain, sama ada dalam bentuk elektronik atau fizikal, berkaitan dengan TMT oleh Thunder Match, Thunder oleh Thunder Match, Kad Maklumat Pelanggan, borang keahlian TMT;

(b)      anda mendedahkan Data Peribadi anda melalui apa-apa bentuk komunikasi seperti pertemuan bersemuka, mesej e-mel, atau perbualan telefon dengan pasukan kami;

(c)      anda sukarela dan memberikan persetujuan untuk mengambil bahagian dalam sebarang penyelidikan yang dijalankan oleh kami;

(d)      anda mendaftar untuk komunikasi pemasaran dan promosi kami dan/atau sebarang inisiatif;

(e)      anda memberikan testimoni atau maklum balas, komen, soalan, penilaian dan ulasan di laman web kami, media sosial, atau kepada pegawai perkhidmatan pelanggan kami;

(f)       anda berinteraksi atau berkomunikasi dengan kami melalui laman web kami atau saluran media sosial, halaman, promosi, dan/atau blog;

(g)      anda menghubungi kami dan/atau memasuki perjanjian dengan kami;

(h)      anda memberikan kami kad nama atau kad perniagaan anda; dan/atau

(i)       anda memberikan kami bahan identiti dan/atau direktori perniagaan dan senarai yang anda langgan;

(j)       anda memberikan Data Peribadi anda kepada kami atas sebab lain yang berkaitan dengan hubungan anda dengan kami dalam peruntukan perkhidmatan atau produk oleh kami.

2.2      Kami juga mungkin mengumpul data anda secara tidak langsung melalui sumber lain seperti:

(a)      apabila kami mencari dan menerima data anda berkaitan dengan hubungan anda dengan kami (termasuk untuk produk dan perkhidmatan kami);

(b)      jika anda bertindak sebagai perantara atau memberikan kami maklumat mengenai pihak ketiga/individu lain (seperti saudara atau ahli keluarga, rakan, rakan sekerja, pekerja, dan sebagainya). Anda mengaku bahawa anda telah mendapatkan semua persetujuan yang diperlukan daripada pihak ketiga/individu lain tersebut untuk pemprosesan Data Peribadi mereka oleh kami; dan/atau

(c)      sebarang maklumat lain yang kami boleh sahkan mengumpul dari sumber lain dalam hubungan dengan hubungan anda dengan kami.

2.3      Data Peribadi Individu Bawah Umur

 

Laman web kami tidak direka atau ditujukan untuk digunakan oleh kanak-kanak di bawah umur 18 tahun. Kami tidak dengan sengaja mengumpul sebarang Data Peribadi dari mana-mana individu di bawah umur 18 tahun di laman web ini tanpa persetujuan terlebih dahulu daripada ibu bapa atau penjaga. Ibu bapa atau penjaga tersebut berhak, atas permintaan, untuk melihat maklumat yang diberikan oleh kanak-kanak dan meminta agar maklumat tersebut dihapuskan. Selain itu, semua kanak-kanak perlu mendapatkan kebenaran ibu bapa atau penjaga mereka sebelum menggunakan atau mendedahkan sebarang Data Peribadi di laman web kami.

 

3.        Tujuan - tujuan

3.1      Kami boleh menggunakan Data Peribadi anda untuk satu atau lebih daripada tujuan berikut (“Tujuan-tujuan”):-

No.

Tujuan

Butiran

1.     

Peruntukan produk dan perkhidmatan

Data anda mungkin digunakan untuk:

·       melaksanakan perjanjian kami berkaitan dengan pembelian produk kami dan/atau peruntukan perkhidmatan kami, sama ada pada masa ini atau masa depan, termasuk mengekalkan akaun keahlian TMT oleh Thunder Match anda dengan kami, mengesahkan identiti anda sebagai pelanggan kami, memproses permintaan anda untuk perkhidmatan pembaikan dan sokongan, dan penyampaian produk kami kepada anda;

·       berkomunikasi dengan anda dan menyampaikan maklumat termasuk melalui e-mel, panggilan telefon, mesej teks, media sosial talian, dan cara telekomunikasi yang lain berkaitan dengan produk dan perkhidmatan kami, atau sebagai respons kepada maklum balas dan pertanyaan anda mengenai produk dan perkhidmatan kami;

·       memproses pembayaran anda di bawah perjanjian, termasuk pengutipan pembayaran tertunggak daripada anda;

·       penyampaian sebarang boring, notis, atau dokumen lain kepada anda;

·       melaksanakan prosedur atau aktiviti pengurusan hubungan pelanggan sebagaimana yang kami anggap sesuai dan perlu;

·       apabila diperlukan, melaksanakan kewajipan kami yang bersampingan atau tambahan dalam pembelian produk kami dan/atau peruntukan perkhidmatan kami.

 

2.     

Rekod dalaman and pemasaran

Data anda mungkin digunakan untuk: 

·       pelaksanaan proses perniagaan dan pengurusan dan kawalan dalaman;

·       pemasaran langsung atau tujuan pemasaran bagi produk dan perkhidmatan kami sama ada kini atau pada masa hadapan termasuk pemberian baucar, skim, dan/atau program yang memberi manfaat kepada anda di mana senarai pihak ketiga yang kami dedahkan Data Peribadi anda untuk tujuan pemasaran langsung akan disediakan kepada anda jika diminta;

·       penyimpanan rekod dalaman, termasuk untuk tujuan pentadbiran, audit, analisis data, penyelidikan, perbandingan, dan/atau analisis statistik;

·       pemprosesan permohonan, permintaan, pertanyaan, dan/atau penyertaan anda dalam aktiviti, pertandingan, sama ada dalam talian atau luar talian, tawaran, acara, kempen pemasaran, promosi, tinjauan, atau program latihan kami;

·       pengesahan identiti anda sebagai pemenang pertandingan atau tawaran kami;

·       pemprosesan pendaftaran minat anda untuk menggunakan perkhidmatan kami;

·       pengurusan hubungan pelabur;

·       komunikasi luaran, interaksi dengan pembekal perkhidmatan yang dibenarkan;

·       hal ehwal kerajaan dan undang-undang;

·       perkongsian, usaha sama, penggabungan, pengambilalihan, dan pelepasan;

·       pengurusan harta intelek dan standard;

·       apa-apa aktiviti lain yang berkaitan atau berkaitan dengan Tujuan yang dinyatakan di atas.

3.     

Pencegahan penipuan dan keselamatan

Data anda mungkin digunakan untuk:

·       mengesahkan identiti anda ketika anda meminta akses kepada akaun anda dan untuk tujuan pengurusan akaun secara umum;

·       melindungi dan mencegah akaun anda daripada akses yang tidak dibenarkan, penipuan, penyalahgunaan, atau kerosakan kepada perkhidmatan kami;

·       mencegah aktiviti haram, penipuan yang disyaki, dan ancaman yang berpotensi terhadap perkhidmatan atau produk kami;

·       melindungi data kami dan/atau anda dalam hubungannya dengan kehidupan, kematian, dan/atau keselamatan yang mungkin dianggap sebagai kepentingan vital kami dan/atau anda; dan/atau

·       mengesan dan menghentikan ancaman keselamatan siber terhadap sistem dalaman dan perkhidmatan kami.

 

4.     

Tujuan pematuhan undang-undang dan tujuan lain yang berkaitan

Data anda mungkin digunakan untuk:

·       untuk pencegahan, penhalangan dan/atau pelaporan jenayah termasuk penipuan, rasuah dan/atau pengubahan wang haram;

·       untuk menyiasat dan menyelesaikan sebarang isu atau pertikaian yang anda mempunyai dengan kami, termasuk mempertahankan tuntutan yang dibuat terhadap kami atau yang melibatkan kami;

·       untuk menjalankan sebarang fungsi yang diperlukan atau dibenarkan oleh atau di bawah mana-mana undang-undang, peraturan, garis panduan dan/atau pihak berkuasa kawal selia yang berkaitan; dan/atau

·       untuk memenuhi sebarang tujuan lain yang berkaitan atau sampingan untuk mengendalikan, menyelenggara dan mengurus dengan lebih baik penyediaan laman web, aplikasi digital, produk dan/atau perkhidmatan kami kepada anda;

·       untuk pendedahan di bawah keperluan mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, perintah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod yang terpakai kepada kami atau mana-mana subsidiari, syarikat bersekutu yang berkaitan dengan Thunder Match.

 

4.        Pembekalan Data Peribadi

4.1      Anda dikehendaki untuk membekalkan Data Peribadi kepada kami yang betul, terkini dan tepat. Pembekalan Data Peribadi anda kepada kami dan pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami adalah penting dan wajib bagi kami untuk melaksanakan obligasi kontrak kami. Jika anda gagal untuk membekalkan kami dengan maklumat atau Data Peribadi yang diperlukan atau jika Data Peribadi tersebut tidak mencukupi atau tidak memuaskan kepada kami, kami mungkin tidak dapat melaksanakan obligasi kontrak kami atau kami tidak dapat membekalkan produk dan/atau perkhidmatan kami kepada anda. Semua hubungan yang tercipta atau akan tercipta antara kami akan dihentikan dan berakhir dengan serta-merta.

4.2      Sekiranya anda memilih untuk menahan, menarik balik, atau mengehadkan kebenaran anda untuk kami memproses Data Peribadi anda, kami mungkin tidak dapat meneruskan hubungan komersial kami dengan anda dan/atau kami berhak menolak permohonan anda untuk menjadi pelanggan kami, dan akses anda ke laman web atau aplikasi digital kami mungkin ditolak.

4.3      Sekiranya kami dikehendaki untuk mendapatkan maklumat anda yang layak sebagai Data Peribadi Sensitif, kami akan memperolehi kebenaran anda terlebih dahulu, kecuali jika pengumpulan data tersebut diperlukan sejauh yang dibenarkan oleh undang-undang.

5.        Kelas Pihak Ketiga

5.1      Kami boleh mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga berikut untuk Tujuan yang dinyatakan dalam Item 3 Notis ini:

(a)      syarikat bersekutu, subsidiari, syarikat berkaitan dengan Thunder Match;

(b)      penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang kami anggap perlu atau sesuai termasuk syarikat pemprosesan data yang luar, penyedia perkhidmatan pemasaran langsung, penyedia perkhidmatan logistik, pembangun laman web di mana senarai pihak ketiga yang kami dedahkan Data Peribadi anda tersedia dari kami atas permintaan;

(c)      rakan kongsi perniagaan kami termasuk rakan kongsi perniagaan atau peniaga yang menyediakan atau berurusan secara umum dengan perkhidmatan atau produk kami berkaitan dengan perkhidmatan dan produk kami;

(d)      rakan kongsi pemasaran dan pengiklanan kami untuk menyediakan kandungan yang lebih sesuai dan perkhidmatan yang lebih baik kepada anda;

(e)      juruaudit kami, perunding perniagaan, akauntan, peguam atau penasihat profesional dan/atau konsultan lain seperti yang kami anggap perlu dan sesuai; 

(f)       mana-mana pihak lain jika ia adalah wajar bagi tujuan melindungi kami daripada penipuan, mempertahankan hak atau harta kami, atau melindungi kepentingan pelanggan kami;

(g)      mana-mana individu yang kami diwajibkan atau dikehendaki oleh undang-undang atau sebagai respons kepada pihak berkuasa tempatan atau negeri atau persekutuan, pengawal selia industri, agensi penguatkuasaan, pihak berkuasa statutori, mahkamah undang-undang, tribunal, pusat arbitrasi, komisi atau majlis atau persatuan yang dibenarkan oleh undang-undang;

(h)      organisasi yang lain: Jika syarikat kami diatur semula atau dijual kepada organisasi lain, kami akan memberikan maklumat anda kepada organisasi tersebut. 

5.2      Dengan berkongsi Data Peribadi anda, kami akan mengambil langkah-langkah untuk memastikan penerima akan melindungi privasi anda dan memproses Data Peribadi anda mengikut undang-undang yang berkenaan dan Notis ini.

6.        Pemindahan Data Antarabangsa

6.1      Kami boleh memindahkan Data Peribadi anda kepada (atau diakses oleh) entiti bersekutu kami dan pihak luar yang diberi kuasa dari pelbagai negara di seluruh dunia bagi memenuhi Tujuan yang diterangkan dalam Item 3 Notis ini, yang mungkin mempunyai undang-undang dan peraturan berkaitan perlindungan data yang berbeza daripada yang terpakai di Malaysia di mana anda bersetuju dengan pemindahan tersebut.

6.2      Apabila Data Peribadi anda telah dipindahkan kepada mana-mana subsidiari, entiti bersekutu, atau syarikat yang berkaitan dengan Thunder Match dan/atau kepada pihak ketiga yang berada di luar Malaysia, kami akan menggunakan usaha yang munasabah untuk memastikan bahawa pihak yang menerima maklumat ini akan mempunyai atau mengambil langkah-langkah organisasi, kontrak dan undang-undang serta pelaksanaan tahap perlindungan yang mencukupi serta mematuhi keperluan tambahan undang-undang tempatan untuk melindungi Data Peribadi anda.

7.        Penyimpanan Data Peribadi

Data anda akan disimpan hanya selama maklumat itu diperukan bagi memenuhi Tujuan ia dikumpulkan dan diproses, atau untuk mematuhi keperluan undang-undang, peraturan atau prosedur dalaman. Kami akan mengambil semua langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa semua Data Peribadi dimusnahkan secara kekal atau dihapuskan secara kekal jika ia tidak lagi diperlukan untuk Tujuan di mana ia dikumpulkan dan diproses.

8.        Keselamatan Data

8.1      Untuk memastikan keselamatan Data Peribadi anda, kami mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk melindungi kesulitan dan keselamatan Data Peribadi anda. Tambahan pula, kami telah melaksanakan langkah-langkah fizikal, teknikal, dan organisasi untuk mencegah risiko seperti kehancuran, kehilangan, penyalahgunaan, pengubahan, dan pendedahan atau akses yang tidak dibenarkan kepada Data Peribadi anda, tertakluk kepada kos pelaksanaan dan sifat data/maklumat yang perlu dilindungi.

8.2      Jika anda mempunyai sebab untuk percaya bahawa interaksi anda dengan kami tidak lagi selamat, sila hubungi kami melalui butiran yang diberikan di Item 11 di bawah.

9.        Hak-hak Anda

9.1      Berkenaan dengan pemprosesan Data Peribadi anda, anda diberi hak untuk:

(a)      Meminta akses kepada Data Peribadi  
Tertakluk kepada hak penolakan kami dibawah Akta tersebut, anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada Data Peribadi yang diproses oleh kami dengan memberikan notis yang munasabah dengan menghubungi kami.

(b)      Data Meminta pembetulan Data Peribadi
Tertakluk kepada hak penolakan kami dibawah Akta tersebut, anda mempunyai hak untuk meminta pembetulan Data Peribadi anda yang dipegang oleh kami yang tidak tepat, tidak lengkap, atau yang sangat lama dengan memberikan notis yang munasabah dengan menghubungi kami.

(c)      Mengehadkan atau menarik balik kebenaran anda untuk pemprosesan Data Peribadi anda 
Anda mempunyai hak untuk mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami dengan menarik balik kebenaran anda sepenuhnya yang diberikan sebelum ini, termasuk untuk kami menghantar sebarang bahan pengiklanan dan pemasaran atau bagi tujuan pemasaran secara langsung, tertakluk kepada sebarang batasan undang-undang yang berkenaan, syarat-syarat kontrak dan dalam tempoh masa yang munasabah.

9.2      Sekiranya anda menarik balik persetujuan anda untuk pemasaran secara langsung, kami akan menghentikan pemprosesan Data Peribadi anda bagi tujuan pemasaran secara langsung, namun kami masih boleh menghantar anda komunikasi bukan pemasaran dan promosi yang berkaitan dengan produk dan/atau perkhidmatan yang anda telah melanggan.

9.3      Untuk melaksanakan hak-hak anda, sila hubungi kami melalui butiran hubungan yang diberikan di Item 11 di bawah.

10.     Kemaskini pada Notis Privasi ini

10.1    Kami berhak untuk mengubahsuai, memodifikasi, menukar, atau mengemaskini Notis ini, atas kebijaksanaan kami dari semasa ke semasa, apabila diperlukan. Sebarang perubahan akan diterbitkan di laman web kami di mana ia menjadi tanggungjawab anda untuk semak dengan kerap untuk sebarang kemaskini. Penggunaan berterusan perkhidmatan kami menunjukkan pengakuan dan penerimaan anda terhadap Notis yang dikemaskini.

11.     Maklumat Hubungan

11.1    Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang pemprosesan Data Peribadi anda, anda boleh menghubungi jabatan yang berkaitan seperti yang berikut:

Jawatan: Jabatan Perkhidmatan Pelanggan  
No Telefon: (+603) 2022 5532
Alamat e-mel: [email protected]
Alamat pos: H-G-5 & H-G-6, Connaught Avenue, No. 38, Jalan 9, Taman Bukit Cheras, 56000 Kuala Lumpur

12.     Maklumat Versi

12.1    Notis ini diterbitkan and terakhir dikemas kini pada 17 MEI 2023.

13.     Bahasa

13.1    Selaras dengan keperluan undang-undang perlindungan data dan privasi Malaysia, Notis ini dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia kedua-keduanya. Sekiranya terdapat ketidakserasian di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia bagi Notis Privasi ini, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

Close